Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η ευθύνη στα χέρια μας




Το όραμα όλων των κοινωνιών είναι η ειρηνική  συνύπαρξη και ο διαπολιτισμικός
σεβασμός σε όλο τον κόσμο. Μαζί θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης, μια Ευρώπη του σεβασμού και  με προοπτικές. Η ποικιλομορφία είναι για μας κάτι περισσότερο από τη ζωή μας που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο. H Διαπολιτισμική κατανόηση και η συνεργασία είναι ο στόχος μας.
Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει ο ρατσισμός είναι να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο και να μάθουμε  από την κοινή εμπειρία. Κάθε οργανισμός είναι ειδικός στον τομέα του και στην περιοχή του, όλοι μοιραζόμαστε  τους ίδιους στόχους. Η ενίσχυση αυτών των υφιστάμενων διαπολιτισμικών  σχέσεων μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών, των μειονοτικών ομάδων και των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων είναι ο πιο σημαντικό στόχο της
UNESCO . Η ποικιλομορφία είναι μια αρετή, η αλληλεγγύη είναι καθήκον.
Η δράση είναι η ποικιλία και η  δημιουργικότητα που κάνει τις εκστρατείες της
UNESCO μοναδικές. Με τη σύνδεση των τοπικών και εθνικών δράσεων, μπορούμε να δημιουργήσουμε πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη και  δημοσιότητα. Μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που πιστεύουν σε μια διαπολιτισμική κοινωνία ανοιχτή.
Πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά του ρατσισμού στις (21 Μαρτίου), για την υποστήριξη των προσφύγων στις (20 Ιουνίου) και κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού στις  (9 Νοεμβρίου) πραγματοποιούνται σ όλο τον κόσμο με επιτυχία συντονίζμενη από την
UNESCO για περισσότερο από μια δεκαετία.
Ο Ομιλος ενταχθηκε στο δίκτυο UNITED το οποίο κάνει μια αποτελεσματική  εργασία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης για να ακουστεί φωνή μας.. Ευαισθητοποίηση σε όλους τους τομείς της ζωής - αυτό είναι το κλειδί για να νικήσει τον ρατσισμό!

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού ο Όμιλος νέων της
UNESCO Σερρών διοργανώνει σχετική εκδήλωση στο χώρο της ΔΕΠΚΑ στις 7.00μμ. Οι εθελοντές θα πραγματοποιήσουν έκθεση αφισών των προηγουμένων ετών με τους στόχους των ετών ,θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους για το θέμα και θα προβληθεί σχετική ταινία. Θα υποστηρίξουν οι ευρωπαίοι εθελοντές της ΠΡΑΞΙΣ Katia Siebert , Rafael Zygula, Blanana Orte, Laura Lang
 Η δράση πραγματοποιείτε εδώ και δέκα χρόνια στην πόλη μας από τον Όμιλο Σερρών για UNESCO Τα τελευταία 5 χρόνια πλαισιώνει την ένταξη του Δήμου Σερρών στο αντιρατσιστικό Δίκτυο των Ευρωπαϊκών πόλεων της UNESCO  ECCARE .

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012


Το μήνυμα αυτό έστειλε η UEFA μέσα από το Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ
Αφιερωμένο στη μάχη κατά του ρατσισμού, ήταν το μεσοβδόμαδο αγωνιστικό τριήμερο του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, έπειτα από πρωτοβουλία της UEFA. Μιας πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετείχαν πολλοί ευρωπαϊκοί φορείς και εκτός ποδοσφαίρου, δίνοντας τη μάχη κατά της φυλετικής ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης.
Η UEFA, έχει ως βασικό στοιχείο της ατζέντας της τον «σεβασμό στη διαφορετικότητα», λαμβάνοντας υπόψη πως κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί ουκ ολίγα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς, τόσο ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές όσο και από φιλάθλους στις κερκίδες. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η FIFA έχει επιληφθεί του θέματος θεσπίζοντας νόμο σε σχέση με τον ρατσισμό. Συγκεκριμένα, το άρθρο 58 του Πειθαρχικού Κώδικα της FΙFΑ επιτρέπει στις εθνικές ομοσπονδίες να τιμωρούν με αφαίρεση βαθμών τους συλλόγους των οποίων οι οπαδοί πρωταγωνιστούν σε περιστατικά εκδήλωσης ρατσιστικής συμπεριφοράς. Μόνο η Γαλλία και η Ουγγαρία αποφάσισαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει η διεθνής ομοσπονδία, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις που δέχεται η αγγλική ομοσπονδία για την πάταξη του ρατσισμού.
Στην Αγγλία, το θέμα πήρε μεγάλη έκταση την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, όταν ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας Τζον Τέρι επιτέθηκε φραστικά με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς στον Αντον Φέρντιναντ. Η κίνηση αυτή, επέσυρε και την τιμωρία του Τέρι (εκτίει την ποινή του αυτές τις ημέρες, με απαγόρευση συμμετοχής σε αγώνες) και του στέρησε το περιβραχιόνιο στους αγώνες του EURO σε Πολωνία και Ουκρανία. Στην Αγγλία, υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στο εν λόγω ζήτημα, καθώς είναι πολλοί οι σύλλογοι που καταγγέλλουν οπαδούς όταν αυτοί προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες είτε φυλετικού, είτε ομοφυλοφιλικού τύπου.
Μεγάλες μορφές της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας έχουν πέσει θύματα τέτοιων ενεργειών, όπως ο Χένρικ Λάρσον, ο Πατρίκ Βιεϊρά, ο Τιερί Ανρί και ο Σάμουελ Ετό. Εν αντιθέσει με την Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία και σε κάποιες περιπτώσεις η Ελλάδα δεν έχουν δείξει την ίδια ευαισθησία σε αυτό το ζήτημα, καθώς πολλά περιστατικά τέτοιων επιθέσεων έμειναν ατιμώρητα, παρά το γεγονός πως υπήρξε ξεκάθαρη προσβολή και μείωση προσωπικότητας κάποιων ατόμων.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των φίλων της Τσέλσι, που απευθυνόμενοι προς τον Βιεϊρά, είχαν φωνάξει «Ερχεται από τη Σενεγάλη, και η μητέρα του είναι κανίβαλος» σε έναν αγώνα το 2004. Ο Κάρλος Καμενί, άλλοτε τερματοφύλακας της Εσπανιόλ είχε δει τους οπαδούς της ίδιας του της ομάδας να του πετούν μπανάνες, ενώ ο Χένρικ Λάρσον όπως έχει ομολογήσει δεχόταν επιθέσεις λόγω της καταγωγής του στη Σουηδία, μιας και είχε Αφρικανό πατέρα. Ο προπονητής της εθνικής Ισπανίας Λουίς Αραγονές, είχε προσπαθήσει να μαζέψει τα λεγόμενά του ανεπιτυχώς για τις προσβολές κατά του Τιερί Ανρί και πλήρωσε ένα μικρό αναλογικά πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ. Ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε που αγωνίστηκε και στον Παναθηναϊκό, είχε δηλώσει πως κι εκείνος είχε πέσει θύμα ρατσισμού, στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Πολωνία, ενώ πιο πρόσφατα παραδείγματα, είναι αυτά του Λουίς Σουάρες προς τον Πατρίς Εβρά.
Ηδη, την περασμένη Τρίτη, ο αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρίο Φέρντιναντ, αρνήθηκε να φορέσει το T-shirt της UEFA με το μήνυμα κατά του ρατσισμού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πολλά κρούσματα στην Αγγλία.
Ο ρατσισμός στην ΕλλάδαΣτην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, υπάρχει ο συγκεκριμένος νόμος περί ρατσισμού. Συγκεκριμένα, το άρθρο 23 του Πειθαρχικού Κώδικα που αναφέρει πως περιλαμβάνονται αυστηρές ποινές για αξιωματούχους, ποδοσφαιριστές αλλά και οπαδούς που διαταράσσουν την ομαλή διεξαγωγή αγώνων με ρατσιστικά συνθήματα. Μάλιστα, προβλέπεται πως αν αξιωματούχοι ή ποδοσφαιριστές εκδηλώσουν ρατσιστική ή περιφρονητική συμπεριφορά ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας. Χαρακτηριστική περίπτωση ρατσισμού στην Ελλάδα, ήταν οι κραυγές οπαδών του Ολυμπιακού Βόλου προς τον Τζιμπρίλ Σισέ προ διετίας, αλλά και τα δάκρυα στα μάτια του Κόφι Αμπονσά (αγωνίστηκε σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ) όταν υβρίστηκε από τους οπαδούς του Αιγάλεω, ομάδας στην οποία έπαιζε, αποτελώντας μέχρι σήμερα το πιο θλιβερό περιστατικό ρατσισμού στον ελληνικό αθλητισμό. Εντύπωση, μάλιστα, είχε προκαλέσει και η δήλωση του πρώην παίκτη των Ιωαννίνων Ζαν Μαρί Σιλά, που είχε αναφέρει πως συγκεκριμένος διαιτητής τον είχε αποκαλέσει «αράπη».
Η υπόθεση Αντόνιο ΣάλαςΠριν από 10 χρόνια, ο τηλεοπτικός ισπανικός σταθμός ΤV5 έδωσε σε Ισπανό δημοσιογράφο ένα θέμα, με στόχο την παρακολούθηση της δράσης ακροδεξιών και ναζιστικών οργανώσεων της Ισπανίας. Το Αντόνιο Σάλας, ήταν το ψευδώνυμο του Ισπανού δημοσιογράφου ο οποίος ασκεί την λεγόμενη βιωματική δημοσιογραφία. Εκπαίδευσε τον εαυτό του, προκειμένου να εισέλθει σε τέτοιες οργανώσεις και στο βιβλίο που εξέδωσε, ανέφερε πως οι οργανωμένοι οπαδοί των μεγάλων ισπανικών ομάδων (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Εσπανιόλ) δραστηριοποιούνταν σε ρατσιστικές επιθέσεις, εκπαιδεύοντας και στρατολογώντας πολλά νέα μέλη, κάτω από τον μανδύα του ποδοσφαίρου. Με πρόσχημα τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, ή οποιονδήποτε άλλο σύλλογο, περνούσαν τις πολιτικές αντιλήψεις τους στους οπαδούς και το ποδόσφαιρο πλέον περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Και αν για τις τρεις ομάδες της Ισπανίας, αναφερόμαστε μόνον στις ενέργειες μερίδας των οργανωμένων οπαδών, υπάρχουν άλλοι σύλλογοι στους οποίους υπάρχει παραδοσιακή ρατσιστική τάση, όπως στην Λάτσιο, της οποίας ο ποδοσφαιριστής Πάολο Ντι Κάνιο είχε χαιρετίσει ναζιστικά τους φιλάθλους της ομάδας μετά την επίτευξη ενός γκολ.


Δρασεις στις Σέρρες